Caponata (Siciliansk aubergineröra)

Caponata (Siciliansk aubergineröra) är Holmqvists Trädgårds favoritrecept där de har möjlighet att använda många av de grönsaker som de producerar i en och samma rätt. 

 

Ingredienser för 4 personer:

  • olivolja
  • 2 stora auberginer, skurna i rejäla kuber (4-5 cm)
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, fint skivade
  • Ett litet knippe slätbladig persilja, bladen bortplockade och hackade och stjälkarna finhackade
  • 2 msk kapris
  • En handfull gröna oliver
  • 2–3 msk vinäger (gärna örtsmak, men annan går också bra)
  • 5 stora mogna tomater, grovt hackade
  • (2 msk mandelflagor, lätt rostade)

 

Tillagning:

  1. Häll några matskedar olivolja i en stor stekpanna.
  2. Tillsätt auberginen och oreganon.
  3. Krydda med lite salt och peppar och rör om så att auberginbitarna blir jämnt täckta av oljan. Stek på hög värme i 4–5 minuter, rör om då och då. 
  4. När auberginerna är gyllenbruna, tillsätt löken, vitlöken och persiljestjälkarna och fortsätt steka några minuter. Om det hela ser torrt ut kan man tillsätta mer olivolja. 
  5. Tillsätt kaprisen, oliverna och häll i vinägern. När all vinäger har förångats, tillsätt tomaterna och låt sjuda i omkring 15 minuter eller tills auberginerna känns mjuka. 
  6. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  7. Häll över lite olivolja och strö över de hackade persiljebladen. Om man vill kan man ännu strö över rostade mandelflagor.

Caponatan fungerar både varm och kall, som vegetarisk huvudrätt och som tillbehör till t.ex. grillat kött.

Receptet är taget ut Jamie Olivers kokbok Jamie's Italy.

Author: Localfood

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>