Grönsaker i massor

Om du tar några krokiga vägar norrut från Tenala kyrkby kommer du till alltför sällan besökta platser kring gränsen mellan Nyland och Egentliga Finland. En av de platserna är Holmqvists trädgård i Kälkala.

Här odlar Björn Holmqvist tillsammans med dottern Carolina grönsaker nästan året om, såväl på friland som i det stora växthuset som står på gården. Det handlar om 28 olika sorter för tillfället, en siffra som varierar och inkluderar tomater av olika slag, chili, paprika, bönor, kål och så vidare. Tomaterna står i centrum och det brukar bli tonvis av dem varje år. Potatis och morötter samt en del annat som växer under jord har man lämnat bort, eftersom den leriga jordmånen skulle göra sådan odling besvärlig.

Arbetet på gården når sin kulmen på sensommaren då även frilandsgrödorna börjar bli klara att skördas. Frilandssäsongen kan hålla på ännu i november med skörd av kål och purjolök och efter det är det så småningom dags att förbereda nästa år. Tomatplantorna brukar planteras i växthuset kring månadsskiftet februari-mars och börja ge skörd runt första maj. I oktober har de gjort sitt och kastas ut.

Björn Holmqvist har grönsakshandel i blodet. I början av 1900-talet var hans farfar trädgårdsmästare i Gumtäkt i Helsingfors, och hans far odlade bland annat rabarber och kål i stor skala i Helsinge på den tiden där ännu fanns utrymme.

På grund av asfaltsdjungelns utbredning flyttades sedan verksamheten så att den slutligen landade på ett frontmannahemman i Kälkala, och huvudprodukten skiftade så småningom från rabarber till tomat. Arbetet på gården sköts mestadels utan utomstående hjälp, dels på grund av att det inte alltid varit lätt att hitta intresserade sommarjobbare i det glest befolkade närområdet.

Produkter från Holmqvists trädgård fås säkrast på sommartorget i Tenala, men man säljer också bland annat tomat till en del mindre affärer i regionen. Eftersom man i företaget odlar relativt lite av de flesta grödor säljer man gärna direkt till konsumenter, till exempel just på torg, eller via Reko-systemet, som i korthet går ut på att producenter och konsumenter kommer i kontakt med varandra genom lokala Facebook-grupper. På gården i Kälkala sysslar man inte med någon regelrätt gårdsförsäljning, men det går förstås att komma på uppköp enligt överenskommelse.

Björn Holmqvist
Koskisvägen 885 B
Tel. 040 510 1441
E-post: bjorn.holmq@gmail.com

Tenala sommartorg och även via Reko-systemet.

Author: Localfood

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>