Håriga landskapsvårdare ska ge gott kött

Pedars gård i Nitlax är vid första anblick ett klassiskt exempel på en bondgård, med ett fint karaktärshus från slutet av 1890-talet, ladugård och torp. Därtill kommer den skogsmark och åkermark som breder ut sig omkring gården. Modellexempel på ett lantbruk, kunde man säga.

 

Men allt är inte helt som på många andra gårdar. I en hage står ett tiotal håriga, behornade nötkreatur och idisslar. Dessa damer är inga vanliga kor, utan riktiga naturbarn i form av skotska höglandsboskap, highland cattle.

Gårdens ägare John-Henrik Ekholm är den femte generationen av samma släkt på Pedars. Kor har funnits på gården även tidigare men det var Henrik som för några år sedan tog beslutet att ta in highland cattle. En av orsakerna var rasens matvanor – highland cattle kan användas som en slags ”landskapsvårdare”, rensa upp genom strandbeten. Där vanliga kor eller andra betesdjur tackar nej till vass och sly går högländarna med glädje fram och äter upp.

Högländarna på Pedars har det bra. Öppna naturbeten med skog och fri vattentillgång garanterar ett lyxliv, åtminstone vintertid. På somrarna kan det bli besvärligt på grund av den karakteristiska tjocka, långa pälsen, men i övrigt är det skönt att vara ko på Pedars.

2012 kom de första djuren till gården. I skrivande stund, närmare två år in i processen, återstår fortfarande några år innan Ekholm kan börja sälja det kött som highland cattle ger. De djur som nu spatserar omkring på gården är avelsdjur, men nästa generation kommer att vara öronmärkta för slakt. Om cirka 2½ – 3 år, då det vankas färkt, högländarkött, blir det spännande.

Rasens kött lär nämligen ska vara något alldeles speciellt. Eftersom highland cattle är en av de minst förädlade nötraserna, är dess diet och levnadsstil mer lik forntidens urkossa. Detta i samarbete med Pedars ekologiska tankesätt ska ge ett högkvalitativt kött med en kännspak viltsmak. Tillverkningsprocessen kommer att gå efter vanligt mönster, där köttet skickas till slakteriet och sedan tillbaka ”hem” för försäljning, utan onödiga mellanhänder.

Då det blir aktuellt tror Ekholm inte att försäljningen av köttet kommer att vara ett problem. För att få igång affärerna hoppas han på ryktesspridning och draghjälp av inflytelserika grannar som Jari Kurri, som redan visat intresse.

Ekholms högländarflickor är bra kompis med sin husse. De kommer glatt lufsande då han kallar på dem, och smaskar i sig det godis han för med sig. Ekholm har upptäckt att korna har egna personligheter, egna humör, något han gissar kommer från deras oförädlade natur.

De kor Ekholm har nu är alltså avelskor. Nästa år kommer en tjur på besök och efter det får vi alltså vänta ett par år på närproducerat, ekologiskt och exklusivt kött. Den som väntar på något gott...

Highlandgryta innehållande Highland kött. 

Vill du besöka John-Henrik Ekholm och hans kor?
För mer information, ta kontakt via telefon: 044–277 2884

Author: Localfood

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>