Landet av Bin och Honung

I snart tre decennier har familjen Elf i Tenala sysslat med biodling, under namnet Mellangård Honung, på sidan av sitt lantbruk. Deras honung är välkänd runtom i landet och deras smakexperiment uppskattade. Allt började med en slump efter en annan under deras studietid.

Vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten i Vik fanns i tiderna en professor med speciellt intresse för bin. Hon lade fram en obligatorisk kurs i biodling och möjligheten att läsa det som huvudämne. Camilla och Stefan Elf blev intresserade av ämnet efter den obligatoriska kursen och läste fler kurser som biämne. Efter att ha tagit över Stefans föräldrars gård i Tenala började de med två bisamhällen. Det här var i slutet av 80-talet.

Två samhällen blev snabbt fyra. Snart höll de sig med runt 20 samhällen, och mängden producerad honung blev större än familjen kunde äta. De började ge bort honung i gåvor till en grad att släkt och vänner blev mättade på det gula guldet, men snart började förfrågningar om huruvida det finns möjlighet att köpa deras honung ramla in.

Om man vill förenkla hela historien kan man säga att Mellangård Honung är på den vägen nu, med allt stigande försäljning i honungsboden i ett av husen på gården. Antalet bisamhällen är nu kring 70, men är fortfarande en hobbyverksamhet, om än i stor skala, en bisyssla om vi vill vara lustiga. Om man vill leva på biodling bör man ha minst 300 samhällen, berättar Stefan.

Stefan tycker att alla borde lära sig grunderna i bi-biologin, något som också ingår om man bokar en ”bisafari” på Mellangård. Elfs bisafari är en av magneterna då grupper vill komma till gården och titta, och den fyller verkligen en funktion då Stefan har märkt att de flesta är mycket ovetande om hur bin fungerar.

Produktionen av honungen är också en hel vetenskap. Då man tar honungen av bina heter det att man skattar. I tillverkningsprocessen ingår därefter bland annat att slunga, sila och röra honungen så att man får en så ren honung som möjligt. Vidare jobbar odlaren med att de kristallbildningar som fysikaliska reaktioner hotar skapa blir så små som möligt, var och en med egna yrkeshemligheter. Ju mindre kristaller desto ”slätare” honung. Till sist läggs honungen på burk och, åtminstone i Elfs fall, smaksätts om honungen ska smaksättas.

Hur mycket honung som finns till försäljning ändrar från år till år. Ett riktigt bra honungsår kan Mellangård producera 100 kilogram per samhälle, en riktigt usel sommar kan innebära noll kilo honung. Medelskörden i Finland ligger på cirka 40 kg per samhälle. I slutändan jämnar det ut sig, säger Stefan.

Förutom helt vanlig naturell honung, finns numera också en uppsjö av olika smaksatta honungssorter såsom citron, lakrits, havtorn och inte minst eukalyptus, en långkörare, som fortsättningsvis är populär bland Mellangård Honungs stamkunder i regionen. Därtill kommer det årligen flera busslaster med turister som tar sig ett stopp i den välkomnande boden och bidrar till kommersen. Stefan Elf uppskattar att 80 % av honungsförsäljningen sker i honungsboden. Resten säljs i små partier till småbutiker och kaféer i södra Finland.

Önskar man gå på bisafari och kanske dricka sitt eftermiddagskaffe i Café Lagårdsvinden som finns på gården så är det perioden juni – augusti som gäller.

För mer info kan man gå in på hemsidan:
Mellangård Honung

 

Öppethållningstider:
Må-Fre 8.00–16.00

Tel. 019 2450 345
www.mellangard.com

 

 

Kolla in Mellangård Honungs favoritrecept här!

Author: Localfood

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>