Alla kan odla hemma

Under en halvtimmes färd från Ekenäs, in på slingrande landsbygdsvägar i Pargasby, bor författaren och konstnären Mary Kuusisto med sin man, Veli. Huset de bor i tornar upp sig på en klippa i skogsbrynet, och är sommartid omgivet av grönska; plantor i krukor, plantor i trädgårdsland, plantor i växthus, plantor som klättrar upp längs tallstammarna.

 

 
Även på vintern finns grönskan kvar. Ett stort rum med allt från bananträd till svampört och hjärtreva öppnar sig direkt till höger då du stiger in i huset, och i det majestätiska vardagsrummet finns ett otal krukor med olika växter.

De plantor och växter som fyller Kuusistos gård är inte bara blommor och bär, utan mer eller mindre allt hushållet behöver i mat- eller kryddväg. På åkrarna odlas till exempel potatis, i växthusen och i krukorna bland annat chili och örter.

Paret Kuusistos gröna verklighet började redan för ungefär 40 år sedan i Lahtistrakten, med en handelsträdgård och blomsteraffär, där odlades medst krukväxter, snittblommor och vanliga grönsaksplantor. Intresset för örter och speciella växter var inte alltför stort på den tiden, men Mary och Veli fortsatte odla dem. Då de flyttade till Marys barndomstrakter för drygt tio år sedan fortsatte odlandet, men i mindre skala. Försäljningen av plantor fortsätter ändå, mest från torget i Ekenäs men också hemmifrån.

Genom att köpa plantor kan du utvidga din egen trädgård och bli mer självförsörjande. Och utbudet stannar inte vid tomater eller dill – här hittas mer speciella växter som alla kan hjälpa hushåll bli mer oberoende av marknadskrafterna.

Mary experimenterar också med andra, exotiska plantor. Det finns bomull, en uppsjö olika arter chili, sockerrör. Papayan har hon haft lite problem med, då tillväxtsäsongen i Finland ofta är för kort för att den ska bära frukt. Vi har basilika, bittergurka, naranjilla och mycket mer.

  • Tzimbalo
  • Citronträd
  • Apelsinträd
  • Bomull från gården
  • Bomull från gården
  • Kiwano


En av Marys senaste fascinationer är det afrikanska och det asiatiska pepparrotsträdet, två av världens mest näringsrika växter. Det afrikanska kallas lokalt för ”mirakelträd” då det effektivt kan råda bot på hungersnöd. Just nu är det mest utmanande för Mary att få dem att klara den finländska vintern.

Sommartid får Kuusistos det mesta av sin mat från den egna trädgården. Det passar som hand i handske in i deras vegetariska kostcirkel. Mary och Veli har inget behov av att äta köttprodukter, och klarar sig bra på det som naturen ger. Samtidigt stöder odlingarna tanken på närproducerat.

Det finns massvis att berätta om den gröna oasen som är Marys och Velis gård, men till det behövs en liten bok. Lättast är det att själv åka och hälsa på, och samtidigt få höra deras fantastiska syn på miljövänlighet, närproduktion och vegetarisk livsstil.

Mary Kuusistos favoritrecept är: 
Förgylld Potatis


Exempel på spännande plantor som finns på gården i Pargasby:

  • Kiwano – en afrikansk gurkväxt. Kiwanon är orange, har ”horn” och innehåller mycket vätska. Köttet är grönt och saftigt. Frukten eftermognar, och håller väldigt länge; flera månader efter att den mognat.

  • Malabarspenat – rik på vitaminer, järn och kalcium. Går att odla som krukväxt, och kan slingra sig upp till 7 meters längd. Kan användas till mycket. Härstammar från Asien.

  • Djungelgurka – en i Finland redan relativt vanlig växt. Växer effektivt och ger massvis med frukter som liknar pyttesmå vattenmeloner. Hos Kuusistos klänger den sig högt upp längs tallstammarna på sommaren.   

Vill du besöka Mary Kuusisto och hennes fantastiska ställe?
I juli är det som mest grönska på gården, ta kontakt!
e-post: marykuu@yahoo.se

Pargasvägen 13
10600 Ekenäs

Läs även Mary Kuusistos blogg på:
blogg.vastranyland.fi

Author: Localfood

Share This Post On