Osten återvände till Tenala

Första tuggan beskiver Lindholm som en besvikelse, men det blev snabbt klart att hennes sinnen hade svikit henne – osten var i själva verket fenomenal. Den 12 december 2012 öppnade Friman sin ostbod som en del av butiken. Tjugofyra hela Tenalaostar fanns till salu. Redan den 22 december var osten slut.

 

 

I början av 1900-talet kom en schweizisk herreman vid namn Ernst Stäüber till Bjärnåtrakten och började producera ost. Inom loppet av några år rotade sig ostkulturen i den redan mejeriintresserade regionen och spred sig ner till Kimito och Tenala, Bromarv och Prästkulla, och ysterier och fler mejerier öppnades, många i herr Stäübers ägo.

Åren gick. Under 30-talet var Stäübers mejeri i de norra delarna av Tenala kyrkoby en av landets allra största ostproducenter. Några kilometer mot Ekenäs figurerade samtidigt Gennarby mejeri, som tillverkade en exceptionellt utsökt ost. Hemligheterna bakom Tenalatraktens ostframgångar har till stor del gått förlorade efter kriget, i och med uppköp på 50-talet och påföljande nedläggningar på 80-talet. Tenalas osttradition var faktiskt på vippen att helt försvinna, men så en sommardag för några år sedan vände allt.

Gennarbys gamle ostmästare Lauri Helle stegade då in i Per-Olof Frimans affärsbyggnad i kyrkobyns centrum och frågade om herr Friman kunde vara intresserad av att börja göra ost. Först nappade inte Friman men Helle var ihärdig och ett parti olagrad ost från Maasdam beställdes inte alltför mycket senare in för att prova.

Ostarna anlände, och då de slutligen efter tre månaders lagring, i en passligt fuktig jordkällare, och smaksättning efter hemligt recept (vi vet åtminstone att den smaksätts i saltlake innan lagringen) var färdiga var de insvurna, bland annat Friman, frun Anne Lindholm och ostmästaren Helle, smått nervösa inför provsmakningen. Första tuggan beskiver Lindholm som en besvikelse, men det blev snabbt klart att hennes sinnen hade svikit henne – osten var i själva verket fenomenal.

Den 12 december 2012 öppnade Friman sin ostbod som en del av butiken. Tjugofyra hela Tenalaostar fanns till salu. Redan den 22 december var osten slut.

Varken Friman eller Helle hade kunnat förutspå hurudan efterfrågan det uppstod på osten. Orsakerna var att det i lokalmedia och folkmun snabbt spred sig om vad som komma skulle. Det hjälpte ju inte heller att osten var fruktansvärt god, då ville ännu fler människor ha den. Skämt åsido.

I tre långa månader tvingades Friman och Lindholm och deras anställda berätta åt besvikna kunder att det inte fanns någon ost. Hemskt att få fram en populär produkt som folk vill ha och sedan inte ha den i sortimentet, minns Friman. Tack vara media kunde han ändå förklara att hans maasdamerbas måste lagras i tre månader innan den är klar, och snart visste kunderna det också.

På den vägen är det. Frimans diversehandel och kaféet Villa Skarp i övrevåningen var redan innan omtyckta och välbesökta men mycket tack vare Tenalaosten är det sommaren 2014 dags för utvidgning i form av en femtiopersoners restaurangbyggnad och ostboden har lagts upp på flera turistbolags listor över resmål i regionen.

Osten utvecklas också. Genom att pröva sig fram har Friman kommit fram till att den redan utsökta Tenalaosten hör till de ostar som blir ännu godare med tiden. Tenalaosten kommer nu att delas in i tre kategorier – Jong, som är Tenalaosten från att den är ätlig tills den får något lite extra, då den blir Original. Ostens slutliga form är Premium-tenalaost. Premiumen har lagrats i 16 månader, och är enligt Friman något alldeles speciellt god.

Mer lönar det sig inte att säga i det här skedet. Bästa rådet är att besöka ostboden och kaféet i Tenala. Nu för tiden finns det nästan alltid Tenalaost att få, men om man vill vara säker går det att ringa och kolla. Och det finns alltid någon som kan berätta ännu mer om Tenalaostens förunderliga värld.

Tel.: 040–721 6399, 0400–472 281
E-mail: info@pofriman.fi
Sockenvägen 19
10520 TENALA

www.pofriman.fi

Author: Localfood

Share This Post On

1 Comment

  1. Som mångårig ostkund i Tenala lanthandel, vars verksamhet upphörde för ett par år sedan, måste jag påpeka att ostmästaren Helle var igång flera år i samarbete med köpmannen där, och redan då kallades denna ost ”Tenalaost”. I butiken tillhandahölls också andra intressanta ostsorter som man inte hittade någon annanstans, t.ex. whiskykubbe och brännvinskubbe. Till min glädje finns även dessa nu i Frimans butik!

    Post a Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>