Restaurangdagen öppnar ögon för närmat

De senaste åren har fenomenet Restaurangdagen ökat i popularitet och spridit sig över hela världen. Det som började som en engångsföreteelse i Helsingfors för några år sedan har blivit fyra dagar i året som vigs i matlagningens tecken. Konceptet går ut på att vem som helst får, för dagen, öppna en egen, liten restaurang och sälja sina kockkunskaper till allmänheten.

Än så länge är Restaurangdagarna ett relativt outforskat fenomen i Västnyland, men de finns de som jobbar för att få det att slå igenom. Det finns också de som genom Restaurandagarna jobbar för att föra fram närmaten och visa hur goda råvaror som finns ofta bara några kilometer från ditt kök.

På Restaurangdagen i februari i år öppnades just en sådan här närmatsrestaurang på Västankvarn gård i Ingå, i regi av Ulrika Grönvik och i köket erfarne kocken Pontus Berglund. För prisvärd summa pengar kunde man på pop up-restaurangn Locavore Västankvarn få gourmetmat gjord på råvaror som färdats en medeldistans på ett par kilometer, inklusive vintersquash, spenat, saltgurka, halon, honung med mera. Rätterna inkluderade till exempel spelt- och spenatblinier, tuppkyckling från granngården och till efterrätt kalvdans på gårdens egen mjölk, medan vintersquashen blev en utsökt soppa.

Grönviks och Berglunds projektrestaurang hade en lyckad första omgång. Idén till att delta hade snurrat i Grönviks huvud ett tag men strax innan den aktuella dagen bestämde hon sig och ringde Berglund. Förberedelserna skedde på en knapp vecka men det räckte för duon. Enligt Berglund var det bara lite fantasi som krävdes för att få de tillgängliga råvarorna till en meny. De jobbar båda dagligen med mat så det gick nästan lätt.

Han tycker närmat är en allt för oanvänd resurs i Finland. Det har blivit bättre de senaste åren men tillgängligheten kunde förbättras ytterligare, säger han. Samtidigt påpekar han att få producenter inte får sin vara såld, så det kunde också komma fler småproducenter.

Både Berglund och Grönvik konstaterar att mycket kulle bli bättre om fler köpte mer produkter från producenter i närområdet. Produktkvaliteten är av annan kaliber och miljön skulle i det långa loppet må bättre. Dessutom skulle ökat konsumerande enligt konstens regler skapa fler arbetsplatser, anser de.

Själv tänker de fortsätta sprida närproduktionens budskap genom sin pop up-restaurang på Västankvarn. Närmare bestämt i november då det igen ordnas en Restaurangdag som de kan närvara på. Det blir nog Restaurangdagar också på sommarhalvåret men då hinner Ingåduon inte delta. Men gårdarna runt Västankvarn står kvar året om. Där finns matmöjligheter att utforska.

Västankvarn Gård
Västankvarnvägen 413
10230 Ingå st, Finland
Tel.: 044–782 7226
(må–fre 8.00–14.00)

www.vastankvarn.fi

Recept på blinierna, som serverades under restaurangdagen, kan läsas här:

Author: Localfood

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>