Ugnsglass

Ugnsglass är Herrgårdsglass favoritrecept. Inom snar framtid publiceras även artikeln om denna glass. 

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten (Kan köpas färdigt botten eller baka själv)

  • 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vatten

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk pressad citron
  • 2 msk florsocker

Fyllning och dekoration

  • 1 liter vaniljglass
  • ½ liter vaniljglass ½ liter sorbet
  • färska bär

Tillagning:

  1. Vid köpt botten gå vidare till nummer: 8.
  2. Sätt ugnen på 250°.
  3. Vispa äggen och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  5. Rör ner vetemjöl- och bakpulverblandningen i äggblandningen. Tillsätt sedan vatten och rör ihop till en sockerkakssmet.
  6. Häll upp sockerkakssmeten i en smord och bröad kakform.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 5–10 minuter tills sockerkakan är fast. Ta ut, sockra ytan och lägg upp på bakplåtspapper.
  8. Vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
  9. Sätt ugnen på 250° grill.
  10. Fukta bottnen med likör. 
  11. Lägg hårdfryst glass i mitten av sockerkakan.
  12. Fördela marängen över och runt glassen.
  13. Pudra över florsockret.
  14. Grädda ugnsglassen i mitten av ugnen ca 3 minuter. DÅ marängen fått färg är den redo att tas ur ugnen. Var aktsam, det kan gå fort!
  15. Garnera med färska bär runt om och på toppen. 

 

För dekoration:

  • Färska bär såsom blåbär, jordgubbar och hallon.


Hur vet man att marängen är färdig?

Då marängen är vispad till fast skum är det möjligt att ställa bunken upp och ner utan att marängen lossnar från bunken. 

Author: Localfood

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>